nieuwe doelen en resultaten bereiken

Als je lijdt aan je hoardinggedrag heeft je voorliefde voor spullen de vorm van een stoornis aangenomen. De verzamelingen waarmee je mooie plannen had, zijn uitgegroeid tot een monster dat je overvalt. Je zo willen dat je grip had op je spullen, maar dat lukt echt niet meer en daarom heb je de moed opgegeven om ooit nog normaal in je huis te kunnen leven. Je zegt nu maar tegen iedereen dat je van heel veel spullen houdt en dat je er nog grote plannen mee hebt. Ook zeg je dat iedereen iets van je mag hebben als hij er een goede bestemming voor weet. in de praktijk kom je nooit toe aan de uitvoering van je plannen, omdat je altijd druk bent met zoeken, verplaatsen, opruimen, schoonmaken en zoveel andere noodzakelijke taken die zich blijven opstapelen. Je ziet het regelmatig niet meer zitten en dan kom je helemaal niet meer in beweging.

Mensen met hoarding zijn niet lui, maar moe, ze verzamelen uit liefde en uit pijn. Die pijn kan heel diep en onbewust zijn, maar soms is het helemaal duidelijk hoe het komt dat iemand een muur van spullen om zich heen heeft verzameld.

Als je grote moeite hebt met keuzes maken, lijd je wellicht aan je verzameldwang, of kan je onmogelijk kiezen of om ben je niet in staat om rekening te houden met anderen omdat je eigen gevoelens te groot en te sterk zijn. Die belemmeringen in jezelf lossen niet zomaar op, maar het is wel mogelijk om een beter leven te krijgen. Zoek hulp. Tob niet langer alleen.