Blog

verzameldrang

Ronja 34: "De kringloop is mijn meest favoriete winkel en ik houd erg van bewaren en verzamelen. Ik kan zo genieten van alles waaraan een herinnering zit en van mooie spullen die al een lange geschiedenis hebben. Ik bewaar van alles en daar word ik blij van.  Ik heb in onze nieuwe keuken een kast vol mokken en bekers uit de kringloop. Ik koop ze voor twintig eurocent en zo heb ik een grote variatie aan mokken. Opeens realiseer ik me (tijdens de workshop 'het nieuwe opruimen') dat die  nieuwe keukenkast vijfhonderd euro heeft gekost en dat die nu vol staat met mokken die ik nooit gebruik. Bizar eigenlijk dat ik die dure keukenkast vol heb gezet met servies dat ik niet gebruik. Morgen ga ik kritisch kijken naar de spullen in deze keukenkast".

cassettebandjes

Annet heeft heel veel spullen verzameld. Je mag alles van haar gebruiken, lenen, of hebben als je er iets goed mee kunt doen. Zo heeft ze nog ongebruikte, nieuwe cassettebandjes in de originele verpakking. Pas heeft ze een dichte verpakking opengemaakt en een radiofragment opgenomen op een van de  cassettebandjes. Ze was enorm blij dat het was gelukt. Nu heeft ze nog 4 ongebruikte cassettebandjes over. Is er iemand die deze bandjes kan gebruiken?

Bewaren voor de toekomst

´Praat maar niet over de toekomst´ zegt Sanne. `Ik zie de toekomst nog helemaal niet voor me want het verleden is nog niet afgesloten.`Ik blijf wel met je over de toekomst praten` zeg ik, `want anders heb je alles bewaard voor het heden en we weten allebei dat je het nu niet gebruikt. Ik hoop voor jou en voor je spullen dat je de verzamelingen tenminste in de toekomst zult gaan gebruiken.Ik heb echter ook een andere suggestie voor je. Je zou ook alle spullen die je nu niet gebruikt naar de kringloop of een winkel zoals Dorcas kunnen brengen en erop vertrouwen dat als je in de toekomst iets nodig hebt, het dan te koop is of dat het op een andere manier naar je toekomt. Je vertrouwt er dan op dat je kunt kopen of krijgen dat alles wat je nodig hebt er in de toekomst zal zijn´. Deze gedachte is nieuw voor Sanne. Ze heeft het nog nooit vanuit deze invalshoek bekeken.

Leren verdragen

Dat mensen zich zorgen maken over moeilijke en nare dingen snap ik, maar inmiddels weet ik dat mensen zich ook zorgen kunnen maken over leuke dingen. Gisteren is bij mijn klant een filmpje opgenomen en dat was leuk en moeilijk tegelijk, want een beeld zegt meer dan duizend woorden. Opeens zag zij haar huis vol verzamelingen door de ogen van de cameravrouw en dat maakte dat het leuke avontuur kantelde in iets waarvan ze huilen kon. En ik dacht na bij elke houding en elk woord: "Draagt dit bij aan een eerlijk beeld over de hoardingproblematiek?."Menno Norden, de psycholoog van Eleos noemt in het behandeltraject het woord exposure therapie: het gevoel van onbehagen leren verdragen. Zo leer je omgaan met dingen waar je moeite mee hebt. En in die fase zitten mijn klant en ik nu: We hebben nog geen eindresultaat gezien en tot die tijd oefenen we ons in leren verdragen. En willen we erop vertrouwen dat het resultaat van een middag filmen goed genoeg is om een beeld te tonen van een vrouw met hoarding.