Blog

Een stier en een rode lap

Hendrik (37): "Ik heb van mijn werkgever budget gekregen voor opruimcoaching. Het doel is dat we opruimen, orde scheppen en structuur aanbrengen. Ik dacht eerst in mijn huis. Maar als Klazien Tempelaar komt, gaat het gesprek regelmatig over de overtuigingen in mijn hoofd. Ik ben nogal stellig. Samen met Klazien kan ik nu soms hartelijk lachen om de kronkels in mijn hoofd. De belangrijkste overtuiging is mijn grote aversie tegen 'moeten'. Zodra ik het woord 'moeten' hoor, ziet de stier in mij een grote rode lap voor zijn ogen. Ik word dan heel erg wild en boos op de ander. Klazien relativeert dan: Mensen zijn onzorgvuldig met het woord 'moeten', zo zeggen we dat nu eenmaal in ons land. Het is een ongeschreven regel. In plaats van boos worden, op die ander, kun je beter bedenken: De stier in mij, gaat over tot de aanval!En nu kan ik twee dingen doen; heel boos worden, of rustig blijven en bedenken wat ik zelf zou willen. Ik ben heel blij met mijn opruimcoach, want het helpt me mijn overtuigingen te zien en op te ruimen".

Hoofdpijndossier

Tussen alle projecten waar ik mee bezig ben, zit ook een hoofdpijndossier. Aan de buitenkant ziet het er niet anders uit dan alle andere. Netjes in een digitaal mapje en netjes achter een tabblad in een ordner. Ik weet precies waar ik moet zijn als ik het nodig heb. En dat niet alleen, ik weet inmiddels ook wat het me heeft gekost én wat het me heeft opgeleverd aan wijsheid en zelfkennis. Ik neem een wijze les mee naar de toekomst. Het hoofdpijndossier is nu afgerond en kan worden afgesloten. Ik besluit om niets te bewaren en verscheur daarom alle documenten uit de ordner en verplaats het digitale mapje met inhoud naar de prullenbak. De toekomst zal volop nieuwe projecten geven, wellicht is er ook een bij, die mij hoofd- of buikpijn zal bezorgen. Maar nu ben ik eerst vrij met een lege ordner en lege digitale map.

Leven in eenvoud

"Als mijn hond uit logeren gaat, hoeft alleen zijn mand, riem en waterbak mee. Waarom heb ik dan zoveel spullen" verzucht een klant. Een hond heeft niet meer nodig om zich thuis te voelen. Hoe is het dan zo gegroeid dat een huis dat leeg is bij oplevering, kan veranderen in een vol pakhuis? Bezit en geld(gebrek) kunnen je gedachten beheersen. Het laat je niet los. Het kan bevrijdend en confronterend zijn om te onderzoeken welke overtuigingen je los kunt laten met betrekking tot bezit en financiën.