Blog

diepzinnige woorden en zorgzame daden. Een portret van een harde werker

Harm (50). Ik ben een geboren in Drenthe, de provincie waarin van oudsher niet gepraat wordt over hoe je jezelf voelt, wat je denkt en wat je zou willen. Ik heb van huis uit meegekregen dat het leven loopt zoals het loopt. Je behoort je werk goed, nauwkeurig en met zorg te doen. En verder stel je (jezelf) niet zoveel vragen. Zo doe ik het al jaren. Nu zit ik sinds kort in een groep. Tijdens de bijeenkomsten rollen veel vragen over tafel. Heel veel vragen. In eerste instantie wist ik geen antwoorden te vinden in mijzelf. Maar nu, na een paar bijeenkomsten borrelt in mij toch van alles op. Ik word door deze netwerkgroep op ideeën gebracht. Er zijn veel meer mogelijkheden dan ik ooit alleen had kunnen bedenken. Dat is verwarrend en lastig maar ook bevrijdend voor mij. Ik leer in deze groep dat ik niet alles zelf hoef te kunnen en zelf hoeft te doen. Er is een netwerk van deskundigen die met veel plezier en vakkennis de last die ik ervaar, makkelijker maken.

een portret: mijn hyperfocus stoppen. En mijn neiging om door te draven

Lisanne : Ik ben politiek geëngageerd, vooral de plaatselijke politiek van mijn stad heeft erg mijn hart. Ik voel me betrokken bij de onderwerpen waarbij de kwetsbare burgers van mijn stad in het gedrang komen. Aan de grondige onderbouwing van mijn argumentatie met betrekking tot nieuwe besluitvoering, besteed ik veel aandacht. Ook aan wikken en wegen wat de meest praktische oplossingen is voor een probleem waar de burgers uit mijn stad tegen aanlopen, besteed ik veel zorg en aandacht. Ik doe het met liefde en plezier, maar deze taak kost me ook veel energie. En die energie kan ik soms niet meer opbrengen. Ik weet inmiddels mijn valkuil en wat ik kan doen, als ik het gevoel heb, een (te) zware last te torsen. Ik stop en neem wat afstand en kijk naar mezelf en de taak die me opslokt. De zin moet-ik-dit-nu-doen is een eye-opener voor me geworden. Elk woord in deze korte zin draagt een vraag in zich. Ik moet niets, ik wil het. Ik hoef het niet allemaal zelf te doen, ik kan ook anderen vragen. En het hoeft ook niet altijd NU meteen.

een draaikolk vol gedachten in mijn hoofd

Rosalie: Ik heb ADHD. Mijn gedachten zijn als (lucht)belletjes in mijn hoofd. Als ik veel gedachten heb, zit mijn hoofd vol belletjes. Hoe drukker het wordt in mijn hoofd, hoe harder de belletjes, als in een draaikolk, gaan ronddraaien in mijn hoofd. Mijn gedachten vliegen door mijn hoofd en ik kan ze niet meer pakken. Het is dan chaos in mijn hoofd.Ordening aanbrengen is een lastige opgaaf voor mij. Bij elk papiertje dat ik wil opruimen, schieten er allerlei gedachten door mijn hoofd. En die gedachten voeren mij weg van mijn voorgenomen taak om dit papier op te ruimen. Ik bedenk van alles en kom tot niets.Klazien Tempelaar helpt me focussen: één ding tegelijk. Maar dat blijft moeilijk voor mij. Als ik een wens zou mogen doen, wens ik grip op de gedachtestroom in mijn hoofd.